Wachten! En nu?

Op dit moment hanteert Psy-GO! een aanmeldstop, dit in verband met de wachttijd die te hoog is opgelopen. Zodra wij weer aanmeldingen kunnen aannemen, zullen we dat hier  vermelden. (bijgewerkt op 28 juni 2024).

Wat zijn aanvaardbare wachttijden volgens de Treeknorm? Dit zijn de maximaal aanvaardbare wachttijden die door zorgaanbieders en zorgverzekeraars gezamenlijk zijn overeengekomen. Maximale wachttijd voor een intake: 4 weken, maximale wachttijd voor behandeling: 6 weken. Wordt u niet binnen de Treeknorm geholpen, dan kunt U opnemen met uw zorgverzekeraar en vragen om wachtlijstbemiddeling.

Op het moment dat je naar de huisarts gaat en een verwijzing krijgt voor de generalistische basis GGZ is de hulp meestal NU nodig. Maar helaas kom je dan vrijwel altijd op een wachtlijst. De stap om hulp te zoeken bij een psycholoog is voor veel mensen ondanks de toegenomen mildheid over psychische problemen een grote, heftige stap die wordt uitgesteld. Die mildheid voelen mensen vaak wel naar een ander (wat moedig dat hij/zij aan zichzelf gaat werken,….), maar nog niet voor zichzelf. Daardoor is de stap eigenlijk altijd pas gezet als het echt niet meer gaat. En ook dat verdient mildheid, want je bent daar dus niet alleen in.

Wat kan je dan nu zelf doen om te zorgen dat je overeind blijft? Hieronder enkele zaken die wellicht een open deur zijn voor je, maar toch belangrijk om nog eens te noemen:

  • Zorg voor structuur en regelmaat in je leven
  • Zorg voor een goed dag- en nachtritme
  • Zorg voor een goede energiebalans, dus bezigheden die je teveel leegzuigen proberen te vermijden en activiteiten opzoeken die in potentie fijn zijn en energie geven
  • Zorg voor voldoende en gezonde voeding
  • Als het op je werk moeizaam loopt, ga dan in gesprek met je leidinggevende of maak een vrijblijvende afspraak met de bedrijfsarts
  • Pas op (maar liever nog stop) met alcohol of andere verdovende middelen
  • Maak een afspraak met je huisarts en kijk of je ondersteund kan worden door bijvoorbeeld de POH-GGZ in de praktijk.
  • Als het niet meer gaat en er dreigt crisis ga je naar de huisarts of de huisartsenpost
  • Vertel de mensen om je heen waar je mee zit en waar je mee worstelt

POH-GGZ
Alle huisartsen hebben tegenwoordig een Praktijkondersteuner Huisarts Geestelijke Gezondheidszorg (POH-GGZ) in dienst die steunende-structurerende gesprekken kan doen. Over het algemeen is er geen lange wachttijd. Je kunt met je huisarts overleggen of een dergelijk traject helpend kan zijn om de wachttijd te overbruggen.

Handige apps en websites
ANGST
angst.mirro.nl: Een website voor angstproblemen.
bibbers.nl: Een website voor kinderen die soms bang zijn. Je kan er informatie vinden of spelletjes en testjes doen.
stopjeangst.nl: Voor jongeren met angst, dwang of een fobie.

DEPRESSIE
– Mind Korrelatie Bij Mind Korrelatie zitten professionele hulpverleners voor je klaar. De hulplijn is dag en nacht bereikbaar. Zij luisteren, adviseren en verwijzen zo nodig door naar passende hulp. Je kunt bellen, mailen of chatten. Bel 0900-1450 (€ 0,15 per minuut). https://mindkorrelatie.nl/

– Mind Blue MIND Blue brengt mensen met en zonder depressieve klachten in beweging door hen te informeren, inspireren, motiveren en te ondersteunen. Mind Blue is er voor en door mensen met depressieve ervaringen. https://mindblue.nl/ Landelijke Depressievereniging De landelijke depressievereniging is er voor mensen met een depressie en hun naasten. https://www.depressievereniging.nl/

– Stichting 113Online.nl 113Online is het online platform voor zelfmoordpreventie. Heb je gedachten aan zelfmoord en direct hulp nodig? Je kunt 24/7 bellen of chatten via 0900-0113 of 113Online.nl. Je kan je ook aanmelden voor online begeleiding door een psycholoog. Direct, anoniem en gratis. www.113online.nl

  • gripopjedip.nl: Een website voor jongeren die al een tijdje niet zo lekker in hun vel zitten. Je kunt er informatie vinden, mailen met een deskundige of een online cursus volgen.
  • 113online.nl: Hier kan je terecht als je het leven niet meer ziet zitten, of als je bang bent dat iemand in je omgeving denkt aan zelfmoord.
  • Depri-en-dan.nl: Op deze multiculturele jongerenwebsite vind je informatie over depressieve gevoelens en wat je er zelf aan kunt doen.

TRAUMA
troostvoortranen.nl: Troost voor Tranen is het online portaal over verlies & rouw en leven & dood van en voor jongeren uit verschillende culturen.
emdr.nl: Website over EMDR.
fierfryslan.nl/Online-behandeling-3.ashx: Online behandeling van Trauma’s.

 OVERIGE WEBSITES
psychischegezondheid.nl: Een site van het fonds psychische gezondheid.
kopstoring.nl: Een site voor als je een ouder met psychische problemen of een verslaving hebt. Op deze site vind je tips en informatie. Je kunt chatten met een deskundige of lotgenoten ontmoeten op het forum.
oudersonline.nl: Een website voor ouders.
sociaalopstap.nl: Vind je het moeilijk om een praatje met iemand te maken? Of is het eng om naar een feestje te gaan? Op deze website vind je verhalen over hoe je hier mee om kunt gaan. Je kan ook een eigen stappenplan maken.
bijzonderebroerofzus.nlHeb jij een broer of zus met een chronische ziekte, beperking, psychisch probleem of verslaving? Dan ben je een brus, lees hier waar je moet zijn voor deskundige hulp en meer informatie.

BOEKEN:
Communicatie:
B. Rosenberg: Geweldloze communicatie; Hoe communicatie anders kan; helder en direct en vooral met aandacht en respect voor beide partijen.

Emoties:
J. Frederick, vertaald door Rogier Poels: Omarm je emoties.
Dijksterhuis: Het slimme onbewuste; denken met gevoel; over de invloed van ons onbewuste.
Tolle; De kracht van het nu

APPS:
G-schema: Een eenvoudige gratis app voor de iPhone en Android die je kunt gebruiken om je gedachten op te schrijven en ze op basis daarvan uit te dagen. G-schema is gebaseerd op Cognitieve Gedragstherapie.
Icouch: Is een goed doorontwikkelde Engelstalige app voor de iPhone die je kunt gebruiken om je gedachten op te schrijven en ze op basis daarvan uit te dagen. Icouch is gebaseerd op Cognitieve Gedragstherapie.
Start&Stop antidepressiva: Deze app is een hulpmiddel bij het starten of stoppen met medicijnen. Het onafhankelijke Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) heeft de app ontwikkeld, zorgverzekeraar Menzis heeft de app gefinancierd. Bij het starten en stoppen van antidepressiva kunnen problemen optreden, zoals bijwerkingen en afbouwverschijnselen. De app gaat in op deze problemen en geeft advies over wat je moet doen. Tevens kun je met de MoodMeter je stemming bijhouden. Via startenstop.nlis de app gratis te downloaden. De app is geschikt voor iPhone, iPod touch of iPad.
Therapie Stemming: App voor iPhone, iPod en iPad voor de behandeling van depressieve klachten. Depressieve gevoelens hangen samen met negatief denken en passief gedrag. Via Therappi Stemming leer je meer over depressieve klachten. Je leert je negatieve gedachten te herkennen en uit te dagen. Je zet er reële gedachten voor in de plaats. Daardoor ga je je beter voelen en krijg je weer zin om dingen te doen. Met de Dagelijkse en Wekelijkse Stemmingsmeter houd je bij hoe je je voelt. Je krijgt zo een goed beeld van hoe het met je gaat. De app werkt volgens de principes van de cognitieve gedragstherapie. Therappi Stemming is de eerste app van MoleMann Mental Health en is gratis te downloaden. http://www.molemann.nl/e-health/iphone-applicatie-therappi
PsyQuin zelfhulpapp: De zelfhulp app van Psyquin biedt uitkomst bij lichte psychische klachten. De smartphone app is uitgebracht voor Android toestellen. De (Android) app geeft toegang tot leermodules, die bestaan uit afzonderlijke sessies en een dagboekfunctie. Standaard krijg je met de app toegang tot het timemanagement dagboek. Indien u één van de uitgebreide zelfhulpmodules van Psyquin wilt volgen moet u deze aanschaffen via de website van PsyQuin.

E-HEALTH PROGRAMMA’S:
www.g-schema.nl (eenvoudig programma om je gedachten uit te dagen met cognitieve therapie)
secure.icouch.me/ (Engelstalige cognitieve gedragstherapie)